Hoe ontstond Italo-Disco?

04/11/2016

italo disco booth mix

In het midden van de jaren 80 was er een dance-stroming vol met hele wagonladingen aan bliepjes, sequencers, vocoders en synthesizerlagen, Italo-Disco valt onder de categorie Synth-Pop en werd in de jaren 80 veel gedraaid in bekende discotheken zoals de Marathon in Den Haag en Cartouche in Utrecht. De stijl kenmerkte zich voornamelijk door een duidelijk futuristisch en ’spacy’ geluid, maar was ook heel zomers, en zat vol met opgewekte klanken en een typische strakke beat.

Destijds stonden de dansvloeren vol op de klanken van o.a: My Mine, Ivan, Ken Laszlo, FunFun, P-Lion en Silver Pozzoli.  Anno NU kun je je daar weinig meer bij voorstellen. Maar Italo-disco is één van ’s werelds eerste volledige vormen van elektronische dansmuziek. House en Dance producers van tegenwoordig springen maar wat graag in de Italo-disco vijver. De kenmerkende synthesizerlagen hoor je vaak terug.
De term “Italo Disco” is afkomstig uit de “Italo Boot Mix”-serie uit 1983 met het dubbelalbum The Best Of Italo Disco. Dit was een megamix met Italiaanse en Duitse elektronische dansmuziek samengesteld door Bernhard Mikulski, de oprichter van de Duitse platenmaatschappij ZYX Music. Dankzij Mikulski werd de term Italo Disco in 1983 voor het eerst gebruikt. Voorafgaand aan 1983 werd de muziek gewoonlijk aangeduid als dance of discomuziek uit Europa.

© 2024 DJ Big Blender | Bruiloft DJ | Drive In Show | Ervaren & Allround (Almar Hijlkema)  |  KvK: 56011261 | Tel & Whatsapp: 06-11320921 |  Mail: QSgvJy4BJSsjKCYjLSQvJSQzby8t@nospam

empty