Gedurende de jaren 80 draaide ik 17 jarig broekie al in een echte discotheek, genaamd Discotheek Charly.

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen van het decennium: de IBM-PC, Apple Macintosh, de Sony walkman, de gsm en de cd zorgden voor een ware revolutie en maakten de sprong van het industriële tijdperk naar het informatietijdperk mogelijk! Ook op het vlak van kunst en design werden een aantal duidelijke signalen uitgestuurd die verder zouden reiken dan het decennium: Keith Haring deed dit als graffitipionier, sterarchitecten en designers creëerden iconen voor het dagdagelijkse leven, zoals de Alessi ketel, de Tolomeo lamp of de kleurrijke boekenkast annex scheidingsmeubel Carlton. Solidariteit in Polen en Perestroika in de USSR beloofden eindelijk meer democratie in het Oostblok. Met de val van de Berlijnse muur vierden we het einde van de Koude Oorlog tussen Oost en West. Al bij al waren de jaren '80 vooral een decennium van heroriëntatie. Vele vormen werden uitgeprobeerd. Sommige eindigden in een doodlopend straatje, maar van een aantal grensverleggende ideeën profiteren we tot de dag van vandaag.


Mistral Surfplank

Op de golven van de Atlantische Oceaan, op het Gardameer in Torbole of in Acapulco: als er surfers zijn, is er ook ergens een Mistral surfplank. Deze belangrijke producent von surfuifrusting heeft de meest succesvolle surfplank ooit gemaakt: haar 'Competition' ging sinds 1983 al bijna 300.000 keer over de toonbank en droeg er mede toe bij dat halfweg de jaren '80 naar schatting 2,8 miljoen surfers zich vol passie aan hun sport overgaven. In 1984 in Los Angeles werd windsurfen een Olympische discipline voor mannen; de vrouwen volgden in 1992 in Barcelona.

Schoudervullingen

Dynasty bitch Joan Collins, Grace Jones en Madonna droegen ze, en met hen bijna heel de jaren 80 generatie: te grote schoudervullingen. Deze massieve, accessoires zorgden voor een hoekige V-lijn en bepaalden mee de powerlook voor serke en geemancipeerde carrièrevrouwen. Een goedbedoelde tip van die tijd: 'Altijd en overal een rechte houding, dames" Maar de 'rechthoekige',
haast dwang buisachtige jassen konden in werkelijkheid zelfs het mooiste silhouet vn een vrouw verknoeien. En wat met de mannen, vraagt u? Ook zij konden geen pakken, vesten of sportjackets vinden zonder deze kunstmatig opgeblazen schouders.

The A-Team

Het A-Team wordt gevormd door vier totaal verschillende types, neemt het op tegen gelijk welke opponent en trekt ten strijde voor rechtvaardigheid. De ex-soldaten, beschuldigd van een misdaad in Vietnam die ze niet begingen en opgejaagd door de militaire politie, zijn de "good guys" in deze Amerikaanse televisieserie die van 1983 tot 1987 enorm populair was. We herinneren ons kolonel Hannibal Smith als de baas met zwarte handschoenen en sigaar, de gentleman annex luitenant "Face" Peck, de spierbundel Sergeant "B.A." Baracus met hanenkam en de verwarde piloot, kapitein "Howflng Mad" Murdock.

Compact Disc

Nostalgici zweren nog altijd bij de goede oude langspeel­plaat maar na Zijn introductie tijdens het Radio- en Televisie­salon in Berlijn von 1981 door Philips en Sony begon de cd aan een steile opmars. Het branden von digitale gege­vens op de zilverkleurige poly­carbonoatschijfjes verdrong de zwarte cnabge vinylpbat. Bizar detail: Polygram produ­ceerde de eerste cd op 17 augustus 1982 met ABBA's album "The Visitors", moor de eerste cd-speler kon wel pas op 1 oktober 1982 worden aangekocht!

Mobiele telefoons

Een mobiele telefoon voor $ 4.000 en 300.000 stuks verkocht op één jaar tijd! Dat zijn de verkoopcijfers van de eerste mobiele telefoon ter wereld. de Motorola DynaTAC 8000X uit 1984. Met 800 gram een zwaargewicht, nog altijd 33 x 4,5 x 8,9 centimeter groot en met een belcapaciteit van één uur. De Amerikaanse fabrikant Motorola staat
ook model voor de enorme ontwikkeling die de mobiele communicatie in de daarop­volgende jaren doormaakt. In 1989 werd de MicroTAC con de markt voorgesteld, op dot moment de kleinste en lichtste GSM en tege ijk de eerste telefoon wereldwijd met klep-mechanisme.

Sony Walkman

Waggelende pas, honden in de zakken en een koptelefoon op je oren - zonder een Walk­man ging je in de jaren '80 je huis niet uit. Sony's uitvinding typeerde een hele generatie. Het eerste toestel kwam op de markt in 1979: het speelde in de winkel gekochte tapes of je zelf opgenomen favo­riete muziek af. Zet je hoofd-telefoon op en luister naar madonna of Michael Jackson. Zelfs toen in 1984 de eerste Discman op de markt kwam, duurde het nog een hele tijd vooraleer de Walkman uit ieders dagelijkse leven verdween.

Ghettoblaster

Neem een enorme radiocas­setterecorder met stereoluid­sprekers op je schouder en dansje een weg doorheen de straten met luide muziek: het was in de vroege jaren '80 een manier om zich uit te drukken, vooral voor tieners die hielden van hiphop,
breakdance en graffiti. Krach­tige versterkers en luidsprekers, vete knoppen, functies en kleine lampjes op een zilveren of chroomkieurige box - hoe groter, hoe beter. De belang­stelling voor deze volumineuze ghettoblasters nam halfweg de jaren '80 af - tot groot jolijt van de vele onvrijwillige toehoorders.

De moord op John Lennon

Het was een gebeurtenis die onherroepelijk in het geheu­gen van een hele generatie werd gegrift. John Lennon werd op 8 december 1980 op straat in New York doodge­schoten. John Lennon was al tijdens zijn leven een legende geworden als prominent lid van de Beatles. Na de moord braken zijn songs alle ver­kooprecords en stootten ze razendsnel door naar de tcp van de hitlijsten. Hij ontving postuum nog talrijke prijzen: de Grammy in 1982 en de opname in de Hall of Fame in 1987.

E.T. the Extra-Terrestrial

"Phone home...", de scène waarin E.T. naar huis wil bellen, was zo hartverscheurend dat de zin uit de sciencefictionfilm uit 1982 ET. the Extra-Terrestriali nog jaren later zou worden geciteerd. E.T. was per on­geluk door zijn bemanning op aarde achtergelaten en raakte bevriend met de tien­jarige Elliot. Het verhaal van het schattige buitenaardse wezen werd zo goed ont­vangen door hel publiek dat Steven Spielberg er de meest succesvolle film van die tijd mee scoorde - onderscheiden door talrijke prijzen en Oscars.

Miami Vice

Ferrciri, stijlvolle designeroutfits, de twee hoofdkarakters Sonny Crockett en Ricardo Tubbs, mooie vrouwen, de exclusieve flair van Miami, de zon van Florida, spannende politiever­halen en Jan Hammer's on­vergetelijke tilelsong - ziedaar hel geheim van het succes von Miami Vice, Amerika's culttelevisieserie. Tussen 1984 en 1989 werden lii afleverin­gen ingeblikt en uitgezonden. Talrijke prominente acteurs en gastacteurs en de muziek van beroemde rock- en popsterren uit die tijd droegen bij tot de populariteit van de detective­thrillers


Madonna

Madonna vierde in 1983 buitengewone successen mei haar debuulalbum Madonna, een jaar later gevolgd door Like a Virgin. en verdient ten volle de titel van "Queen of Pop". Net als haar collega Michael Jackson is ze ook heel bedreven in het presenteren van hoor muziek met behulp van video's, films en pom­peuze live concerten. Met haar provocerende perfor­mances veroorzaakte ze ook heel wat schandalen. Haar fans vereren haar mateloos en imiteren haar modestijl. Met haar wereldtournee Who's that Girl werd ze definitief het popicoon van de jaren '80.

Grafitti

Voor sommigen was het krib­belen, voor anderen echte kunst: de meningen over graf­fiti variëren van vandalisme tot een erkende vorm von expressie binnen de hphop­subcultuur. Geen enkele vrije ruimte was vrij voor de illegale spuiters: eerst in New York en later wereldwijd, sinds de jaren '80. Treinwagons en metrosta­tions, lege bokstener muren en bruggen - publieke ruimtes werden getransformeerd
tot enorme canvassen voor de onbegrepen kunstenaar. Tegelijk vestigde de "graffiti-kunst' zich als een nieuwe kunstbeweging. met Keith Haring als zijn beroemdste vertegenwoordiger.

Haarstijl

Mannen droegen matjes, vrouwen ook: het haar was vooraan korf en achteraan lang, zoals bij George Michael en MocGyver. Podium- en filmsterren werden gekopi­eerd met permanenten en geföhnde kapsels - samenge­houden met haarlak, g& en haarspray. En het belangrijkst van al: veel haar! De jaren '80 waren gekend voor hun vele extravagante kapsels, meestal voor de dames. Wanneer het opvallende, gekrulde kapsel, bijvoorbeeld tijdens de oerobicles, stoorde, werd het tot rede gebracht met brede, trendy haarbandjes.

Ray-Ban Zonnebrillen

Labels zijn in" in de jaren '80. Je toont wat je 1e kon veroorloven. Ray-Ban, op dat ogenblik al een klassiek merk onder de zonnebrillen, is weer heel erg in de mode. Het Woyfarer model uit de jaren '50 met breed zwart kunststof-montuur en grijsgroene glazen werd wereldberoemd dankzij gerenommeerde dragers zoals de muzikant Buddy Hoily of de filmhelden van de Blues Brothers. De kwaliteit van de Ray-Ban zonnebrillen stond altijd 01 boven alle verdenking. Wie ze in de jaren '80 opnieuw droeg, werd beschouwd als een trendsetter.

Levi's 501-Jeans

Wat was er cooler" dan een witte T-shirt en een 501 van Levi's? Iedereen wilde er net zo sexy uitzien als de jeansmodellen uit die tijd! Maar, het moet gezegd, voor de originele Levi Strauss jeans moest je echt wel een modellichaam hebben want ze had een heel rechte snit en was daarom absoluut ongeschikt voor de wat bredere dijen.
Dit probleem werd door Levi's elegant aangepakt door de 501 op de markt te brengen in telkens weer nieuwe snitten voor verschillende figuurfypes.

MTV

Hef eerste gespecialiseerde televisiestation dal enkel muziek uitzond, werd gelanceerd op 1 augustus 1981 in de VS. De video jockey (VJ) presenteerde Video KilIed the Radio Star van The Buggies als eerste muziekvideo. Dankzij zijn snelle groei had hel station een substantile invloed op de muziekindustrie en de jongerencultuur. Artiesten uit de jaren '80 zoals Culture Club, Ultravox, Prince en The Police werden beroemd door hun aanwezigheid op MTV. Michael Jackson brak in 1983 op die manier door als zwarte zanger en vertegenwoordiger van een heel nieuwe stijl van popmuziek.

Pac-Man

Pac-Man, de muntjeshapper en iijn vier tegenstrevers, de spookjes Blinky, Pinky, Inky en Clyde, jagen elkaar in een labyrint achterna en houden tot op vandaag hele generaties speelhal- en videogame-fanaten in de bon. Het spel werd g&ntroduceerd voor de speelhallen in Japan in 1980 en inde VS in 1981. Sindsdien jaagt iedereen achter de hoogste score binnen de 255 speelbare moeilijkheidsniveaus. Het cuitspel kan nu ook op PC's en online worden gespeeld. Wanneer je hel spel perfect beheerst, kan je een maximum aantal hits halen en een legendarisch totaal van
3.333.360 punten!

Fame

Jonge theaterstudenten spelen hun eigen dagelijkse leven. Zo wilde regisseur Abn Parker het leven von artistiek getalenteerde tieners lonen. Hij selecteerde een aantal studenten von de New York School of Perforrning Arts" waarmee hij de film Fome creëerde. die in 1980 werd uitgegeven. De muziekfilm won onder andere een Golden Globe en twee Oscars voor de muziek en was populair door de portrettoring van do studenten vanaf het ingangsexamen tot aan het laatste schooljaar en de veranderingen die ze in die tussentijd ondergaan.

Michael Jackson

Hel universele talent Michael Jackson is de geschiedenis ingegaan als de "King of
Pop". Zijn album Thriller uit 1982 blijft met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren het best verkochte ter wereld. Niet alleen zijn muziek, maar ook zijn muziekvideo's en zijn legendarische podiurnshowS met de typische "Moonwolk" maakten van Jackson een internationale ster en do meest succesvolle commerciële muzikant ooit. Hij kreeg vele belangrijke muziekprijzen en de hoogste eerbetuigingen tot aan zijn plotse overlijden op 25 juni 2009.

Rubiks Kubus

Je voelde je gelukkig wanneer je de juiste draai te pakken had! Dit speeltuig stelde in
de jaren '80 het geduld van vele mensen op de proef. Miljoenen gaven zich over aan hun fascinatie voor deze kubus, een uitvinding van de Hongaarse burgerlijk ingenieur en architect Ernô Rubik. De kleurrijke Rubiks kubus kon een speler tot razernij drijven, maar ook immense voldoening schenken: wanneer hij of zij erin slaagde om het speelgoed zo te draaien dat er zes vakken van één enkele kleur ontstonden. Maar de magie doorbreken door de kubus te vernielen? Geen denken aan!

Live Aid Concert

De muzikant Bob Geldof wilde niet alleen maar giften inzamelen voor de hongersnood in Ethiopië; zijn hoofddoel bij het organiseren van het benefietconcert Live Aid op 13 juli 1985 was de perceptie van mensen over het Afrikaanse continent te wijzigen. Het grootste rockconcert aller tijden werd toen simultaan in
zowel het Wembley Stadium in Londen als in het John F. Kennedy Stadium in Philadelphia georganiseerd en door na-GGr1Ög oIIë tevki;totiöns ter wereld uitgezonden. Bob Gedof wist voor het 16 uur durende live concert de beste en meest beroemde groepen en muzikanten te strikken.

Aerobics

"OP -en neer!" Een megatrend uit de VS die naar Europa overwaaide: oerobics. De combinatie van gymnastiek en dans werd bij voorkeur beoefend in groep in fitnessstudio's. Jane Fonda met hoor oerobicvideos en films als Ffoshdonce waren voorbeelden. De nieuwe sport creëerde hoor eigen mode en maakte sportieve kledij ook in het dagelijkse leven trendy. Vrouwen droegen kleurrijke neonleggings, strakke sporttruien, hoofdbanden en beenwarmers. Mannen - aanvankelijk nog afkerig - verkozen fietsbroeken, nauw aansluitende T-shirts en witte tennissokken.

Apple Macintosh

Apple computers zijn de lievelingen van desigriliefhebbers, al van toen de eerste Macintosh op 24 januari 1984 door Apple baas Steve Jobs werd voorgesteld. Terwijl andere PC gebruikers DOS commando's ingaven op zwarte en groene schermen, viel de Mac op met een helder scherm, een grafische gebruikersinterface en een muis. Het concept was revolutionair, maar het prijskaartje von $ 2.500 zette een domper op het cornmerciëe succes. De prestaties waren perrect vergelijkbaar met die van andere PC's: een 8 MHz processor, 128 kByte werkgeheugen en een 9-inch monitor!
© 2024 DJ Big Blender | Bruiloft DJ | Drive In Show | Ervaren & Allround (Almar Hijlkema)  |  KvK: 56011261 | Tel & Whatsapp: 06-11320921 |  Mail: Fn94cHlWcnx0f3F0enN4cnNkOHh6@nospam

empty