Dance... Boogie Wonderland!

Swingen op Boogie wonderland van Earth, Wind & Fire, wie kent dat niet? Earth, Wind & Fire (EWF) of The Mighty Elements of the Universe, zoals de band eerst voluit heette, is een Amerikaanse band die zich richt op disco, soul, funk en R&B. In 1969 werd de band opgericht door Maurice White. Naast oprichter was hij ook zanger en drummer van de band. Maurice werd in 1941 geboren en overleed op 74 jarige leeftijd, om precies te zijn op 3 februari 2016. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.


Doorbraak en hoogtijdagen van de band

In 1974 volgde de grote doorbraak van Earth, Wind & Fire. Zo speelden ze op het California Jam-festival. In 1975 toerden ze door het land als voorprogramma van Santana. Datzelfde jaar waren ze voor het eerst live in Nederland te zien. Met een eigen productiemaatschappij wist de band enkele hits te scoren. In 1979 verscheen de plaat I Am dat als een van de beste platen van de band wordt beschouwd. Het nummer Boogie Wonderland werd de grootste hit. Ze wisten 4 Grammy Awards te scoren en verkochten wereldwijd meer dan 90 miljoen albums. EWF maakte naam als hitkanon.

In 2011 bestond EWF 40 jaar. De band verzorgde meerdere optredens. In oktober brachten ze hun eerste kerstalbum uit. EWF laat met een aantal nummers zien dat ze terug willen naar de sound van de jaren 70 en 80.


Met name in de tweede helft van de jaren 70 zorgde Earth, Wind en Fire voor een opleving binnen de discomuziek. Ze schakelden over van Funk naar disco en wisten zo grote hits te scoren. Diverse clubs gingen uit hun dak met de swingende muziek van deze band.


Huidige samenstelling

Earth, Wind & Fire heeft verschillende bandleden gekend. Begin 2016 is Maurice White overleden waardoor deze als drummer weg is gevallen. In 2016 bestaat de band nog uit Philip Bailey (slaginstrument), Verdine White (slaginstrument), Ralph Johnson (drum), Philip Bailey jr (achtergrondzang). De band is nog steeds actief en gaf in 2013 nog een concert in Nederland. Op vrijdag 4 maart 2016 komt Earth, Wind and Fire Experience feat. Al McKay naar Nederland.

Earth, Wind & Fire zorgde voor tijdloze klassiekers door muziek met een ziel te produceren. Pakkende en meerstemmige zang en het gebruik van echte instrumenten waaronder blazers, bas en kalimba hebben EWF voor altijd op de kaart gezet. In 1980 was de elektronische muziek in opkomst. Er ontstond een nieuw tijdperk toen EWF met de LP Raise een nieuw geluid naar buiten bracht. Wie heeft er niet geswingd op Let's Groove, het nieuwe elektronische geluid van deze topband?


Salty Peppers

Ooit begon de band onder de naam Salty Peppers. Onder deze naam brachten ze de eerste twee singels uit. Maurice vond de naam Salty Peppers niet enerverend genoeg en koos voor Earth, Wind & Fire. In 1971 kwamen ze met de eerste twee albums. In 1972 werd er een nieuw EWF opgericht waarmee een jonger publiek aangesproken werd. Oudere jazzmusici werden vervangen door jongere nieuwkomers.
© 2024 DJ Big Blender | Bruiloft DJ | Drive In Show | Ervaren & Allround (Almar Hijlkema)  |  KvK: 56011261 | Tel & Whatsapp: 06-11320921 |  Mail: FH16cntUcH52fXN2eHF6cHFmOnp4@nospam

empty